Barcelona, Capital Europea del Voluntariat 2014

El passat 5 de desembre, el Parlament Europeu va proclamar la ciutat de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat 2014.

A l'acte hi va assistir la presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), Francina Alsina, la qual s'ha mostrat molt entusiasta pel que suposa per a la ciutat de Barcelona, per a la ciutadania que fa voluntariat i per a la Federació Catalana del Voluntariat Social.

Per a Barcelona suposarà un impuls com a ciutat que sempre s'ha caracteritzat per ser una ciutat dinàmica i solidària. Per al Voluntariat és un reconeixement a les persones que pensen i actuen amb compromís palpable davant els problemes socials i per la FCVS és posar en valor l'esforç i la labor de la nostra xarxa social activa.

L'objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l'àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donin suport i mantinguin una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l'altruisme, tal i com assenyalen les recomenacions de l'Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa.

El jurat, que estava constituït per nou personalitats connectades amb l'àmbit del voluntariat, varen avaluar les candidatures, les quals eren: Barcelona (Espanya); Laval (França); Guimaraes (Portugal) i Rennes (França). Els criteris d'avaluació varen ser les recomanacions de Policy Agenda for Volunteering in Europe (PAVE) i van fer especial atenció al suport i encoratjament mostrat als voluntaris més enllà de les fronteres de cada país.